måndag 16 januari 2012

Förkläde till "lill-skrutt"


Dille på förkläden får man väl snart erkänna att man har *ler*

Vet inte varför, för jag använder inte själv förkläden. Men av någon anledning har jag nu sytt fem stycken i hyfsat rask takt (och jag har ett till på "att-göra-listan" som jag faktiskt tänkte skulle bli till mig själv ändå... ;o)

Detta förkläde hade lill-tjejen beställt och hon var själv med och valde ut tyger på Panduro. Mönstret kommer från en bok jag lånade på biblioteket och var ju otroligt enkelt i utformningen. Man klipper till en kvadrat (i det här fallet 75x75 cm, men det var i största laget tyckte jag!) som man sedan kapar ena hörnet på (= med hals-sidan). Sen är det bara att fålla, sätta dit band för hals och midja. Det lilla hörnet man klippt bort kan man dessutom använda till ficka! :o)
Avklippta hörnet används till ficka. Här med lite brun kant för att få den lite
större samt att den ens skulle synas i detta brokiga tyg ;o)
Nu kan man ju inte göra livet alldeles för enkelt för sig så bandet runt nacken fick tryck-knappar istället för att sys fast i båda ändar, fickan fick en brun kant och knytbanden syddes istället för att ta färdigvävda band...

Istället för att sy fast bandet i båda ändar satte jag dit tryckknappar så att hon
kan växa lite i förklädet oxå :o)
Som ni ser på bilden är hon väldigt nöjd med sitt nya förkläde och hon har varit väldigt mån om att ta det med sig när hon varit iväg på pepparkaksbak mm hos kompisar nu under december :o)


Material:
Mönstrad och enfärgad bomullsväv från Panduro

Mönster:
Boken "Förklädesboken - Gamla och nya förkläden att sy själv" av Kerstin Lokrantz

Bäst just nu:
Att stora trollet kom på att hon också vill ha ett förkläde, men att hon vill sy det själv! Tar nog sin tid innan det projektet är i hamn men jag lovar att återkomma med resultatet (även om det inte är jag som syr det *ler*)

3 kommentarer:

 1. Vilka härliga bilder!
  Väldigt gulligt tyg hon valde, Lill-skruttan. :-)

  SvaraRadera
 2. Vad smart att göra förklädet med tryckknappar! Jag har gått och klurat på vad jag tycker är ett bra sätt att göra anpassningsbara förkläden, och detta var ju riktigt smart och snyggt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Halloj, visst blev det bra! Jag är väldigt nöjd med dessa knappar. Det är så skönt att kunna få upp förklädet närmare halsen utan att behöva hålla på att knyta... :o)

   Radera